Himmelske toner - på Ryenberget - og kanskje over hele landet?
Sammen med stiftelsen «Himmelske toner», har Ryenberget skole og menighet utviklet forestillingen «Himmelske toner i tusen år til». Vi deler gjerne med andre skoler og menigheter som ønsker å formidle fortellingen om Norge til nye generasjoner.
Forestillingen «Himmelske toner i tusen år til» tar tilhørerne med på en musikalsk reise gjennom de siste tusen år, og gir innsikt i hvordan kjennskapen til Guds ord forandret landet radikalt: Fra å være vikinger som var kjent for å stjele, myrde og ødelegge, ble nordmenn – etter Kristenretten i 1024 – sakte men sikkert et folk som ville dele, skape og utvikle.
Frukten av livene til folket som levde med Guds ord som rettesnor, omgir oss i det daglige – i form av menneskerettigheter som likeverd, ytringsfrihet og demokrati – men kunnskapen om at det er Guds ord som er røttene til dagens velferd, er ikke lenger kjent for alle i landet. «Himmelske toner i tusen år til» bringer lys over historiske elementer som har påvirket utviklingen av samfunnet vi lever i, og oppfordrer tilhørerne til å finne sin rolle i fremtidens historiske fortelling om Norge.
Ryenberget skole er en kristen friskole lokalisert på Ryenbergene – høydedraget over Oslo som det står om i eldgamle skrifter som Sverres saga og Håkon Håkonssons saga. Slik Ryen varde i gammel tid ble tent for å vise vei i fredstid og varsle når ufred truet, vil Ryenberget skole være et lys som bidrar til sann og relevant kompetanse og trygg identitet for folkene i Norge i vår egen tid.
«Vaart heimland i myrker lenge laag, og vankunna ljoset gøymde, men Gud, du i naade til oss saag, din kjærleik oss ikkje gløymde: Du sende ditt ord til Noregs fjell, og ljos over landet strøymde.» (Fedrelandssalmen.)
«Skolen skal gi elevene historisk og kulturell innsikt og forankring, og bidra til at hver elev kan ivareta og utvikle sin identitet i et inkluderende og mangfoldig fellesskap. Innsikt i vår historie og kultur er viktig for utviklingen av elevenes identitet og skaper tilhørighet til samfunnet. Elevene skal lære å kjenne de verdiene og tradisjonene som bidrar til å samle menneskene i landet. Kristen og humanistisk arv og tradisjon er en viktig del av landets samlede kulturarv og har spilt en sentral rolle for utviklingen av vårt demokrati.» Fra læreplanens overordnede del; Identitet og kulturelt mangfold.
«Det første i vår lov er at vi skal bøye oss mot øst og bed til den hellige Krist om godt år og at vi skal holde landet vårt bygd og kongen ved helse. Han være vår venn og vi hans, og Gud være venn til oss alle.» (Kristenretten – 1024)
Ordet – Guds ord – Bibelen – ble ordet som nordmenn leste, og som forandret nordmennene. Sakte, men sikkert ble menneskene i landet et folk som ba til Gud – om å likne mer på den sanne og rettferdige Gud som har skapt alle mennesker i sitt bilde, likeverdige og frie.
Slaver ble frie, menneskehandel ble avskaffet. Retten til hevn opphørte, og plikten til å sikre Guds fred ble innført. En kollektiv forståelse av at alle er like for Gud, vokste fram.
Hans Nielsen Hauges innvirkning på Norges utvikling i forkant av grunnloven av 1814, var formidabel. Hauge samlet folk til møter selv om det var forbudt. Her oppmuntret han mennesker til selv å lese Bibelen og leve i en personlig relasjon til Gud – og bygge samfunnet ved å etablere trykkerier, spinnerier og andre bedrifter, og gi mat og husly til de som ikke kunne arbeide lenger. Hauge påpekte maktmisbruk blant ledere i stat og kirke, og banet vei for rettigheter som ytringsfrihet, forsamlingsfrihet, retten til å drive virksomhet, og likestilling mellom kjønnene. Hans Nielsen Hauge forandret Norge.
Anette Dean Stensrud – dirigent
Kristian Heian – kapellmester og organist
Ole Fredrik Norbye – klaver
Arne Skorpe Sjøen – trommer
Håkon Valen-Sendstad – bass
Svein Skulstad – gitar
Remine Andersson – fløyte
Emil Simonsen – saxofon
Gary Brun – lydteknikk
Alv Magnus – Hans Nielsen Hauge
Lene Fosser Minge – forteller
Takk til «Himmelske toner» ved Arild Stav for raus deling av arrangementer, og til Håvard Sand i Proklamedia for at Ryenberget skole og menighet får bygge sin fortelling på «Det første i vår lov».
Ta kontakt med Ryenberget skole – ved rektor Lene Fosser Minge – telefon 41644450. Skolen deler gjerne sitt konsept med andre skoler og menigheter som ønsker å formidle fortellingen om at landets verdier bygger på Guds ord.