Hovedstyret i DELK vedtok i september 2024 en oppdatert versjon av dokumentet Veileder for planting og utvikling av menigheter i DELK. De tre første kapitlene i Veilederen – som handler om grunnlaget for og prinsippene for en menighet – er uforandret i forhold til opprinnelig versjon fra nov 2020. Det er det fjerde og siste kapitel som er endret, det som tegner veien fra en henvendelse og/eller visjon om en ny DELK-menighet og helt fram til opptaket av en ny fullverdig menighet i kirkesamfunnet.
Visjonen for hva vi ønsker at plantinger av nye menigheter skal leder fram til har ligget fast helt siden Strategi for menighetsplanting ble enstemmig vedtatt på DELKs generalforsamling i 2019:
Hver ny generasjon må møte frelsen i Kristus! Vi vil bidra gjennom å plante nye
menigheter som blir åndelige hjem og kraftsentra for Guds folk som igjen planter nye
menigheter.
Veileder for planting og utvikling av menigheter i DELK er laget for konkretisere de små skrittene fram imot nye menigheter som kan være både åndelige hjem og kraftsentra med misjonsdriv til å plante enda flere nye menigheter.
Apostelen Paulus drev sammen med planteteamet med menighetsplanting ut fra lignende prinsipper: Han kom til et sted, forkynte evangeliet, plantet menighet, utrustet nytt lederskap, la hendene på dem og overga dem til Guds nåde – før apostelen Paulus og teamet hans igjen reiste videre for plante enda en ny menighet.
De forkynte evangeliet i denne byen og vant mange disipler. Så reiste de tilbake til Lystra, videre til Ikonium og derfra til Antiokia. De styrket disiplene og formante dem til å holde fast ved troen og sa: «Vi må gå inn i Guds rike gjennom mange trengsler.» I hver menighet valgte de ut eldste for dem, og under bønn og faste ga de dem over til Herren, han som de var kommet til tro på. Så reiste de gjennom Pisidia og kom til Pamfylia (Apg 14,21-24).
Kirkevirkeligheten i Norge - sett gjennom noen tall
Med tanke på hvor mange menigheter i Norge som de siste 30-40 årene har skrumpet inn og blitt lagt ned og med tanke på at befolkningen i Norge har økt med ca 35 % siden midten av 1980-årene, så skulle det være åpenbart at de gudstjenestelokaler som finnes i landet ikke vil klare å huse særlig stor andel av befolkningen. I Agder fylke bor det ca 1400 mennesker per eksisterende menighet. Agder er fylket med størst «menighetstetthet» per innbygger. I andre enden av skalaen finner vi Oslo med ca 4 000 innbyggere per eksisterende menighet (inkludert de vi tenker har sunn og usunn teologi).
Men menighetsplanting handler ikke om bygg og kirkelokaler. Det handler mer om å nå folk der de er. Langt fra alle – de relativt få – gudstjenestelokalene i Norge er fulle hver søndag. Rapporten som SENDT Norge laget i 2021 viser at i de nyplantede menighetene i Norge i snitt består av 11% som ikke hadde en uttalt tro fra før og 36 % hadde en kristen bakgrunn men hadde vært kirkepassive i minst ett år før de kom til planten/den nye menigheten. Til sammen snakker vi da om 47 % – nesten halvparten – som ikke hadde gått i noen menighet, hadde det ikke vært for den nye planten/menigheten. Det er sjelden vi hører om etablerte menigheter (mer enn 15 år gamle) der halvparten er nye.
Det er bare Gud som kan skape tro i et menneske, men ut fra prinsippet «å kjenne treet på fruktene» (Matt 7,15-20), så har vi en indikasjon på flere kommer til tro på Jesus i menighetsplanter og nye menigheter.
Hva vi håper at oppdateringen av Veilederen for planting og utvikling av menigheter i DELK kan bidra til
De tre første kapitlene i Veilederen er uendret. Endringene i det fjerde og siste kapitlet handler fremst om:
- Å bruke mer tid på forventningsavklaringer før oppstart av noe som helst offentlig.
- Å være mer tydelig på prioritering av innholdet i fremveksten av en ny menighet enn på «å få på plass formalitetene».
- Å gi rom for at prosessen fra visjon/henvendelse til opptak av fullverdig menighet kan få ta nok tid til å bli bærekraftig.