Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn

2G8A2677-scaled-aspect-ratio-16-9
2G8A2677-scaled-aspect-ratio-9-16

Kiosk og kafe

Veiledning til bruk for ansvarlig for kiosk og kafe under Idrettsweekend

Kafeen er mer enn et sted å kjøpe mat og drikke

Idrettsweekend byr på mye lyd, aktivitet og sterke inntrykk. For mange ungdommer kan det være godt å ha et sted hvor de kan trekke seg tilbake og finne en roligere atmosfære. Et sted hvor de kan sette seg ned og prate med andre.

Vi ser for oss at kafeen:

  • tilbyr kald brus, sjokolademilkshake og andre forfriskninger
  • selger snacks til en rimelig pris
  • har flere små sittegrupper for hyggelige samtaler
  • spiller rolig bakgrunnsmusikk
  • tilbereder gjærbakst, vafler eller annet som skaper en god, hjemmekoselig duft
  • har nok medarbeidere som tar seg tid til å prate med deltakerne som ønsker det
  • unngår stearinlys på grunn av brannfare og for å unngå uønsket tukling
  • har dempet belysning for å skape en roligere stemning
  • har brettspill og hyggelige hobbyaktiviteter tilgjengelig

Åpningstidene for kafeen skal være:

  • Lørdag: 09.00 til 23.00, men stengt under middag og møtene.
  • Søndag: åpner når gudstjenesten er ferdig ca kl 12.15, og stenges ved avslutningen av arrangementet.

Notat fra Høye 10. oktober 2024 kl 10.30:

Signe Marie Minnesjord har hovedansvar for cafeen slik som på Bjerkely, assistert av Høye.

Julie, Ida Emilie, Thea, Vårin, Celia, Tinde, Ingrid Solhaug, Ingrid Abrahamsen, Ella Wold, Ragnhild Thorbjørnsen og Remine er også med i kaféteamet.

100 stk skillingsboller kommer lørdag kl 15, som da kan selges i kafeen.

Signe Marie, Thea og Vårin kommer på fredag for å bake og rigge til kafeen. Signe tar med lyslenker fra Mingle, og Høye tar med lange lyslenker til å montere i taket. Høye har med krittavler til meny, og Høye gjør alle innkjøp til kafeen (må ha handleliste fra Signe). Lisbet har steketakke om det er ønskelig å steke sveler etc. Høye har med kaffemaskin (barista), Ingrid S og Remine er godt trent å lage slikt.

Brus settes i kjøleskap fredag. Høye sørger for ekstra brusskap (det glasskjøleskapet i gangen ved kjøkkenet oppe som brukes til melkeskap i skolen). Det står to blendere på Moe som kan brukes til milkshake. Skal vi tilby jordbær- og sjokolademilkshaker?

Vi kommer til å sette opp et lite lydanlegg nede hvor det kan spilles rolig musikk. En av kafemedarbeiderne bør ta med PC for å kjøre musikk fra.

Benjamin og Remine tar med Zettle-betalingsterminalen, pluss nettbrett til å styre den.

 

Erfaringer

  • Det selges mye milkshake til tider. Kjøp billigste vaniljeis (first price etc.), Oboy og melk.
  • Kaffemaskin – selges noe cappuccino, men ikke mengder. Husk innkjøp espresso kaffebønner i så fall.
  • Populært med mettende mellommåltid spesielt mellom kl 15 og 17.30 på lørdag. Kjekt med pizzasnurrer, kanelsnurr, boller, wienertoast eller lignende.
  • Potetchips selger godt.
  • Sjokolade selges det relativt lite av.
  • Viktig å ha mye brus tilgjengelig.
  • Anbefaler å kjøpe drikke på Holdbart eller Spotpris. Må ha Pepsi max blant varene.
  • Alle varer selges med svært lite påslag. Men litt, slik at man ikke går i minus på varer som må kastes.
  • En del varer kan selges videre til lokal menighet eller ungdomsarbeid. Sannsynligvis aller greiest når det gjelder brus, og ikke alltid like greit når det gjelder snacks.
  • Betaling skjer via «privat-vipps» fordi mange er barn, og disse kan ikke vippse til «bedrifts-vipps».
  • DELK Ung har egen Zettle-enhet og konto. Betalingsterminalen for dette er tilgjengelig. Brukernavn og passord kan oppgis av Høye Løvland eller Benjamin Andersson. Husk å ta med telefon eller nettbrett for å lettere styre betalingsterminalen.

 

 

Notat fra styremøte 28.11.2023 Høye:

Signe Marie har ansvaret for kafedriften. Det innebærer å skaffe mange medhjelpere (anbefaler 4-6 personer), sørge for at det er mat og drikke til salgs, håndtere betalingsløsning og så videre.

  • Tenker å ha dette ute i fojaeen (Det åpne, store og lyse rommet ved hovedinngangen).
  • Be foreldre eller ungdommer om å lage kaker/gjærbakst som kan selges i kafe.
  • Siden medarbeidere kommer fredag, så kan man legge opp til å bake på stedet om ønskelig.
  • To stk blendere kan Høye ta med fra Moe. Til å selge milkshake og smoothie. Husk å kjøpe inn glass.
  • Høye kjøper inn tre krittavler fra Ikea for å kunne skrive menyer.
  • Høye tar med belgisk vaffeljern.
  • Måltidene serveres av lokalmenigheten, så kafe kan håndtere mellommåltider og snacks.
  • Lave priser er ønsket.

Flere notater kommer senere:)

Vi hadde kun en kiosk i gangen – ingen kafe. Vareutvalget bestod av kjøpt snacks som:

  • Potetgull 120gram poser
  • Twics, snickers og andre småsjokolader
  • diverse vingummi/sukkerkuler
  • Kjøpte inn 300 bokser brus
  • Alt av kjøpt snacks og brus var kjøpt på Holdbart og derfor veldig rimelig. Ble solgt ut til kostpris, som vi satt til 10 kroner pr stk for alt sammen.

Øvrige varer:

  • Belgiske vafler (laget oppskrift på 40 vafler lørdag), servert med sjokoladesaus og syltetøy. Kostet kr 20.
  • Kaker (brownie) og boller laget av foreldre var kjempefint. Koster kr 10 pr stk

Vi solgte også smoothies, men det ble ingen stor suksess. Neste gang bør vi lage sjokolademilkshakes i stedet, eventuelt i tillegg til smoothie (som da må lages på bestilling).

 

Fint å kunne selge noe med mat i. Kjekt å ha snacks og vafler og boller. Veldig populært med salg av varer som var veldig billig. Veldig lurt å kjøpe på Holdbart og å lete etter gode tilbud generelt. Potetgull i småposer gikk fint. Bedre plakat neste gang over hva som selges i kafeen – kanskje vurdere å ha meny på krittavler? Ble litt trangt i gangen. Hadde vært kjekt med kafeområde for å sitte der.

Vi bør kunne skille kafe fra sekreteriat, og man får en roligere atmosfære i en eventuell kafe.

Kjekt å ta betaling med Vipps til mobilnummer pga begrensninger i «barne-vipps». Zettle ble brukt også i stor grad, på med konto tilhørende DELK. Restvarer ble solgt videre til kostpris til ungdomsarbeidet Deluks.